Solid-state NMR spectroscopy for analysis of pharmaceutical substances - Vytřísal, Filip; Toušek, Jaromír; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2016)
V bakalářské práci se zabýváme analýzou farmaceutických látek, konkrétně methylxanthinů, pomocí NMR spektroskopie pevného stavu. Cílem práce je experimentálně změřit tenzory chemického posunu látek 1-methylxanthin a 3-methylxanthin pro jádra 13C a 15N. Dalším cílem práce je specifikovat možnou optimalizaci experimentu pro methylxanthiny a podobné látky pro budoucí výzkum a doporučit na základě získaných dat minimální délku měření pro jednotlivá jádra, po které by byl předpoklad, že výsledky budou stabilizované a spolehlivé.
The thesis focuses on analysis of pharmaceutical substances, more specifically methylxanthines, by means of solid-state NMR spectroscopy. The aim of the thesis is to measure the chemical shift tensors of 1-methylxanthine and 3-methylxanthine for their 13C and 15N nuclei. Another aim of the thesis is to specify ways of optimizing the experiment for methylxanthines and similar substances, based on the acquired data, and to recommend a minimal length of measurements for respective nuclei, after which the results should be stable and reliable.
Vedoucí práce: Jaromír Toušek
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: nukleární magnetická rezonanční spektroskopie; nuclear magnetic resonance spectroscopy; bakalářské práce; bachelor's theses