Vliv energetického substrátu a stresových podmínek na expresi genu p28 u bakterie Acidithiobacillus ferrooxidans - Matějíček, Jan (2016)
Rhodanasy jsou enzymy, vyskytující se téměř ve všech organismech od bakterií až po člověka. Jsou to enzymy patřící do skupiny thiosíran:kyanidsulfurtransferas. Jejich základní funkce je štěpení vazby mezi dvěma atomy síry vyskytující se v thiosíranu za tvorby síry a siřičitanu. Jedním z proteinů patřících do skupiny rhodanas je i protein P28. Na základě bioinformatické analýzy byly předběžně navrženy potenciální funkce proteinu P28. Cílem této práce bylo sledování hladiny transkriptu genu p28 u kultur A. ferrooxidans během růstu na různých substrátech a během různých stresových podmínek. Získané výsledky by měly přispět k objasnění skutečné biologické funkce proteinu P28 u této bakterie.