Profily specifických biomarkerů oxidativního poškození v biologických vzorcích - Podborská, Monika (2017)
V posledních letech dochází k velkému nárůstu používání nanočástic v řadě odvětví. S tímto nárůstem se také zvyšují nároky na bezpečnost při jejich používání a množí se studie zabývající se toxicitou nanočástic. Nanočástice mohou působit toxicky více mechanismy. Jedním z často zkoumaných mechanismů je oxidativní stres - stav, kdy v buňce dojde k vychýlení rovnováhy mezi vznikem a zánikem reaktivních forem kyslíku a jiných látek ovlivňujících redoxní potenciál. Pro oxidativní stres existuje několik často používaných biochemických markerů, které slouží jako důležité a citlivé ukazatele účinků stresorů na organismus. Tato diplomová práce je zaměřena na charakteristiku oxidativního stresu v živočišných tkáních pomocí citlivých biomarkerů, které indikují poškození lipidů a molekul DNA. Teoretická část práce se zabývá literární rešerší toxicity nanočástic kovů a především olova. Dále také shrnuje poznatky z inhalačních studií toxicity nanočástic. Teorietická část se také věnuje popisu biomar