Celogenomová sekvenace, anotace a komparativní genomika tří serovarů Salmonella enterica - Klíč, Václav (2017)
Salmonella enterica je významnou, celosvětově rozšířenou patogenní bakterií, kterou se ročně nakazí odhadem až 21 milionu lidí, z nichž přes 200 tisíc na následky onemocnění umírá. Díky proměnlivé antigenní struktuře tvoří přes 2500 různých sérovarů, které se liší v hostitelích, ve schopnosti virulence, patogeneze nebo v úniku před imunitním systémem hostitele. Pro maximální snížení nákazy lidí salmonelou jsou vyvíjeny vakcíny k očkování hospodářských zvířat, především kuřat, z nichž se salmonela nejčastěji dostává do potravinářství. Předmětem této práce byly tři salmonelové sérovary - Enteritidis, Infantis a Typhimurium, z nichž byly v laboratořích Výzkumného veterinárního ústavu v Brně připraveny deleční mutanti za účelem vývoje očkovací vakcíny pro kuřata. V této práci byly pomocí nástrojů komparativní genomiky ověřeny a potvrzeny předpokládané delece genů lon, fljB, fliC a salmonelového ostrova patogenity 1 v mutantních kmenech. Jednitlivé genomy byly anotovány a spolu se 17 genomy