Axinový interaktom: charakterizace transientních interakcí axinu za pomocí peptidových knihoven - Divišová, Eva (2017)
Axin je scaffold protein, hrající důležitou roli v několika buněčných signálních drahách. Schopnost Axinu interagovat s různými signálními proteiny nemusí být důležitá jenom pro přenos signálu v rámci jedné kaskády, ale také pro komunikaci a přepínání mezi jednotlivými drahami. Cílem mojí diplomové práce bylo analyzovat výsledky detailního mapování interakčního rozhraní mezi Axinem a Kasein kinázou 1ε, získané metodou Peptide microarray a ověřit tato data nezávislým alternativním přístupem. Analýzou peptidové knihovny Axinu byly identifikovány 3 kandidátní vazebné epitopy pro CK1ε: jeden v N-koncové doméně RGS a dva v nestrukturované centrální části Axinu. Výsledky byly validovány metodou in vitro pull down s delečními mutanty Axinu. Nepodařilo se však optimalizovat experimentální podmínky tak, aby nedocházelo k nespecifické vazbě rekombinantních proteinů na použitou matrici. Proto nebylo dosaženo jednoznačných závěrů.