Trvalá udržitelnost krajiny Jemnicka - Štěpán, Marek (2017)
Tato diplomová práce se věnuje studiu kulturní krajiny na úrovni katastrálních území Bačkovic a Radotic. Hlavním cílem je detailní porozumění a pochopení krajinných praktik, které vede k hlubšímu poznání současného stavu krajiny a jejích změn, především ve vztahu ke komplexním pozemkovým úpravám. Pro pochopení situace jsou klíčové semistrukturované rozhovory s místními aktéry inspirované Kaufmannovým chápajícím rozhovorem. Součástí je také analýza vnímání ekosystémových služeb klasifikovaných v rámci CICES místními obyvateli umožňující širší pochopení současných krajinných praktik. Dále práce odhaluje příčiny bránící vzniku harmonické trvale udržitelné krajiny a navrhuje možné cesty ke zlepšení.