Trestněprávní relevance rozkazu - Dvořák, Jan (2016)
Předkládaná rigorózní práce zkoumá pojem rozkaz a jeho význam pro české trestní právo. Zabývá se v první řadě samotným institutem rozkazu a jeho existencí v rámci vztahů nadřízenosti a podřízenosti v ozbrojených silách a bezpečnostních sborech, rozebírá jeho definiční znaky a předkládá vlastní návrh jeho definice pro účely trestního práva. V návaznosti na to podrobně zkoumá na jedné straně trestné činy neuposlechnutí rozkazu a neuposlechnutí rozkazu z nedbalosti podle § 375 a 376 trestního zákoníku, na druhé straně plnění rozkazu coby okolnost vylučující protiprávnost v zákoně neuvedenou.