Strukturní podmíněnost hlubokých svahových deformací v anizotropním prostředí flyšového pásma Vnějších Západních Karpat - Opálka, Filip (2017)
Tato diplomová práce navazuje na předchozí práce (Baroň et al. 2004, 2005; Baroň a Kašperáková 2007), kde byla dopodrobna studována stavba a vývoj vybraných hlubokých svahových deformací na Vsetínsku. S dnes dostupným digitálním modelem reliéfu 4. generace (DMR) z leteckého LIDARu z Geoportálu ČÚZK bylo možné sledovat strukturní podmíněnost uvedených deformací. Byla provedena analýza povrchu terénu pomocí nástrojů „hillshade“, „aspect“ a „slope“ a její vizuální interpretace různých zobrazení pomocí programů ArcMap a ArcScene. Získané informace o strukturní stavbě horninového podkladu pak byly ověřeny na dostupných výchozech pomocí klasických strukturně-geologických metod. Pomocí uvedeného přístupu se podařilo stanovit základní strukturní typy podmiňující hlubokou destabilizaci svahu v oblasti. Mezi antiklinálně a synklinálně uložené modelové lokality z račanské jednotky patří: Vaculov-Sedlo, Křížový vrch, Kopce a Kobylská.