Funkční charakteristika vybraných microRNA u neuroblastomu - Vávra Čurdová, Anna, 1987- (2017)
Neuroblastom (NB) je nejčastějším mimolebečním solidním nádorovým onemocněním u dětí. V současnosti odpovídá za přibližně 15 % všech úmrtí na onkologické pediatrii. NB je typický vysokou mírou heterogenity klinického chování: od spontánní regrese po agresivní klinický fenotyp a smrt. Aktuálně je léčba pacientů s NB šitá na míru jednotlivým rizikovým skupinám určeným histopatologickými a cytogenetickými prognostickými faktory. Navzdory tomu se míra přežívání pacientů s NB vysokého rizika za posledních 50 let nezlepšila. Také proto je za účelem zlepšení rozlišování mezi rizikovými skupinami a zvýšením přežívání nevyhnutná identifikace nových biomarkerů a potenciálních terapeutických cílů. Narůstající množství prací indikuje, že by úlohu potenciálního biomarkeru pro klinické aplikace mohla představovat mikroRNA (miRNA). Ze vzorků 30 pacientů (19 z nich patřilo do skupiny nízkého až středního a 11 do skupiny vysokého rizika NB) byla izolovaná celková RNA obohacená o krátké RNA. Následně by