Čeští krajané v Jižní Americe - Řeháčková, Pavlína (2017)
Diplomová práce se věnuje tématice českých krajanů žijících v Jižní Americe. Je zde shrnuta historie vystěhovalectví z českých zemí na tento kontinent, příčiny odchodu našich krajanů a jejich začátky a život ve všech státech Jižní Ameriky. Zmapovány jsou zde také krajanské spolky, které fungují po celém území Jižní Ameriky. Do práce jsou mimo jiné zahrnuty poznatky z měsíčního pobytu v krajanském prostředí v Paraguayi a Argentině v roce 2009 a tříměsíčního pobytu mezi krajany na některých místech Brazílie, Uruguaye, Argentiny, Paraguaye a Bolívie na podzim roku 2015. Velmi sledovaným tématem tohoto výzkumu jsou potomci vystěhovalců, tedy další krajanské generace a jejich vztah k naší vlasti, české kultuře a českému jazyku a problematika udržení české identity mezi nimi. V neposlední řadě je zde rozebrán přístup České republiky k této diaspoře, zvláště pak ze strany exekutivy.