Magnetická susceptibilita granitoidních hornin východní části brněnského masivu a její příčiny. - Kubeš, Martin (2017)
Cílem diplomové práce bylo objasnit vysokou magnetickou susceptibilitu granitoidních hornin východní zóny brněnského batolitu. Susceptibilita extrémně magnetických hornin přesahuje 5 x 10-3 jednotek SI, zatímco slabě magnetické granity vykazují nižší susceptibilitu. Zvýšený obsah Fe-Ti oxidů v granitoidech může být výsledkem geneze hornin, nebo mohl být zapříčiněn metasomatickou alterací. Pro správnou interpretaci vysoké magnetické susceptibility bylo nezbytné vzájemně porovnat minerální kompozici, celkový geochemismus a petrofyzikální vlastnosti obou charakterizovaných horninových typů. Extrémně magnetické granitoidy představují metaluminické amfibol-biotitické tonality s vyšším modálním zastoupením magnetitu. Zatímco slabě magnetické horniny odpovídají metaluminickým až peraluminickým biotitickým granodioritům s nižšími obsahy magnetitu. Tonality typicky obsahují magnetit vstupující do minerální asociace s Fe-bohatým magnesiohornblendem.