Zavedení kvantitativních proteomických metod pro studium Wnt signalizace - Hutňan, Miroslav (2016)
Odpověď zprostředkovaná signální dráhou je komplexním procesem, jehož dynamická povaha a neustálá modulace odpovědi ztěžuje pochopení základních principů přenosu signálu. Metody založené na specifických protilátkách poskytují v mnoha případech uspokojující odpověď na řešenou otázku, ale pro získání celkového obrazu o fungování dráhy a identifikaci všech interagujících součástí je tento přístup nedostačující. V posledních letech se do popředí dostávají přístupy hmotnostní spektrometrie umožňující sledování absolutních a relativních množství vybraných proteinů, jejich interakce a modifikace, a to na celoproteomové úrovni. Tato práce se zaměřila na signální dráhu Wnt, která u živočichů hraje zásadní roli v embryonálním vývoji a udržení homeostázy a její poruchy v mnoha případech vedou k rozvoji onkologických onemocnění. Metodami hmotnostní spektrometrie SRM a SWATH bylo zkoumáno množství izoforem proteinu Dishevelled v buněčných lyzátech a s použitím TMT značení sledované celoproteómové z