Proměny tradiční lidové kultury v souvislostech snah o její ochranu a revitalizaci (na příkladu lidového oděvu a tance na Valašsku) - Kuminková, Eva, 1983- (2016)
Tradiční lidová kultura je živý organismus, který se neustále vyvíjí, ať už progresivně nebo regresivně. Ztratí-li její jednotlivé prvky svou funkci ve společnosti, přestávají mít pro každodenní život člověka smysl, přemění se nebo zanikají. Evropu devatenáctého století charakterizovala řada změn - ekonomických, politických, sociálních a kulturních. Disertační práce se zabývá procesy, které umožnily tradiční lidové kultuře překonat tyto změny a přeformovat se do své současné podoby. Tyto procesy proměny jsou zkoumány v kontextu národních hnutí a revitalizace tradiční lidové kultury v Evropě a jsou demonstrovány na dvou konkrétních příkladech - na příkladu lidového oděvu a tance na Valašsku. Existuje pět základních principů, které jsou univerzálně platné ve vztahu ke snahám o ochranu, revitalizaci nebo nové vytvoření jakékoliv etnokulturní tradice. Ty zahrnují osobnost, příležitost, instituci, nositele a identitu. Ukázalo se, že tyto principy platí napříč etnokulturními tradicemi Evrop