Diverzita monogeneí sladkovodních ryb střední Evropy - Nováková, Klára (2017)
Tato bakalářská práce se věnuje literární rešerši výskytu monogeneí parazitujících na sladkovodních rybách ve Střední Evropě, tedy v České republice, na Slovensku, V Polsku, Rakousku a Maďarsku a je rozšířením, spojením a doplněním již existujících a velmi často neaktuálních checklistů a článků zabývajících se druhovou rozmanitostí těchto cizopasníků ryb na územích jednotlivých států. První část práce se zabývá základní charakteristikou tohoto taxonu (morfologie, životní cyklus, hostitelská specifita, klasifikace). Následující krátce pojednává o metodách základního parazitologického vyšetření ryb se zaměřením na Monogenea. Dále práce obsahuje komentované checklisty monogeneí sladkovodních ryb ve střední Evropě, nejprve Parasite - Host checklist, za ním Host - Parasite checklist.