Hydrologická konektivita a sedimentační procesy v odškrceném Strážnickém a Kenickém meandru - Holík, Petr; Šulc Michalková, Monika, 1981-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2017)
Diplomová práce se zaměřuje na kontinuální monitoring odškrceného Strážnického meandru a charakterizování minulých i současných erozně sedimentačních procesů v dané lokalitě. Práce navazuje na předchozí výzkumy a popisuje dynamiku meandru v posledních letech. Sleduje také charakteristiky odškrceného Kenického meandru a dává jej do souvislosti se Strážnickým. Aluviální zátky Strážnického meandru, které se začaly tvořit bezprostředně po jeho odtržení, narůstají v současné době výrazně pomaleji, než tomu bylo v minulých letech. Frekvence připojení meandru k aktivnímu korytu řeky se v posledních třech letech výrazně nemění. V podobě erozně-sedimentačních procesů tedy nezaznamenáváme výraznější změny. Ze sedimentární analýzy výplně koryta meandru je parné, že dochází ke zjemňování materiálu v závislosti na vzdálenosti od aktivního koryta řeky. Rozdíl v zrnitosti mezi vstupní a výstupní zátkou nebyl prokázán.
The diploma thesis focuses on continuous monitoring of the cutoff Strážnický meander and characterizes past and present erosional and depositional processes in the area. We continue in the research that has been already done in the locality and describe the channel dynamics in recent years. We also focus on the cutoff Kenický meander and compare the two localities. Alluvial plugs of the Strážnický meander started to form right after the cutoff event. Recently, they are still getting larger, however, in much slower pace, than in past years. The meander is connected to the active river channel approximately with the same frequency as it was in the past few years. Connection frequency is therefore stable and so are the erosional and depositional processes. We conducted sedimentary analysis inside the meander and there is a clear trend in fining of material as we go deeper into the oxbow.
Vedoucí práce: Monika Šulc Michalková
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: fluviální sedimenty; meandry; řeky -- Česko; fluviatile sediments; rivers -- Czechia; Morava (řeka); Strážnice (Hodonín, Česko : oblast); Morava River; Strážnice Region (Hodonín, Czechia); diplomové práce; master's theses