Zkrácené přípravné řízení - Papoušek, Matěj (2016)
Rigorózní práce se zabývá zkráceným přípravným řízením v českém trestním právu procesním. Tento institut je nejprve krátce zasazen do historického kontextu. Následně je vymezeno jeho postavení v trestním právu procesním. Jsou zmíněny mezinárodní souvislosti a krátce představeny některé zahraniční právní úpravy. Jádrem rigorózní práce je podrobná analýza zákonné úpravy tohoto procesního postupu v~trestním řádu. Zkrácené přípravné řízení je poté analyzováno také ve světle zásad trestního práva procesního. Následně jsou v práci zdůrazněny nedostatky stávající zákonné úpravy, přičemž jsou v návaznosti na to nastíněna možná řešení. Rigorózní práce obsahuje na mnoha místech poznámky z praxe, kterou autor načerpal jako právní čekatel státního zastupitelství.