Verso español y verso checo: traducción del teatro polimétrico de Calderón de la Barca - Darebný, Jan (2016)
Tato disertační práce se zaobírá tématem překladu verše ze španělštiny do češtiny na základě komparace verše originálu a verše překladu. Cílem práce je analyzovat Calderónovy polymetrické hry po veršové stránce, komaparovat španělské a české versifikační systémy (jež se zakládají na odlišných prozodiích) a následně analyzovat strategie českých překladatelů. Hlavní část práce je srovnávací versologická studie, ve které jsme využili statistické metody (vertikální a horizontální statistika verše). V poslední kapitole odhalujeme, kterak divadelní režiséři redukují a modifikují jeden z překladů (Život je sen, překlad od Vladimíra Mikeše), který slouží coby text různých inscenací v několika českých divadlech: navzdory překladatelovu přesnému formálnímu řešení výsledné texty nerespektují polymetrii a strofické a nestrofické formy v nich jsou závažným způsobem narušeny. V závěru práce navrhujeme překladatelská řešení, jež by mohla pomoci učinit text flexibilnějším. Domníváme se, že naše disert