Dokazování v trestním řízení - plody z otráveného stromu - Purgerová, Katrin; Masarykova univerzita. Katedra trestního práva (2016)
Tématem této rigorózní práce je „Dokazování v trestním řízení -plody z otráveného stromu.” Cílem práce je představit různé pohledy na možnost použití důkazů, které byly získány na základě jiného nezákonného důkazu, před soudem. Výzkumná otázka, kterou se práce snaží odpovědět, je pak v návaznosti na vytyčený cíl následující: „Je možné v trestním řízení použít důkazy, které byly získány v návaznosti na jiný důkaz, který byl získán nezákonným způsobem („plody z otráveného stromu“), a tudíž je z hlediska dokazování v trestním řízení neúčinný?“ Práce je složena celkem z pěti kapitol, z nichž první je obecného charakteru, protože se věnuje základním pojmům a zásadám dokazování podle trestního řádu. Následující čtyři kapitoly jsou pak směřovány k naplnění stanoveného cíle a ke zodpovězení výzkumné otázky. Druhá kapitola se tak věnuje problematice nezákonnosti a neúčinnosti důkazů, třetí kapitola je pak zaměřena přímo na pohledy odborníků a judikatury na problematiku tzv. „ovoce ze zkaženého stromu,“ tedy důkazům získaných na podkladě jiného - nezákonného důkazu. Čtvrtá kapitola se pak věnuje komparaci s právní úpravou v jiných - převážně evropských zemí. Pátá kapitola je zaměřena na diskusi a návrhy „de lege ferenda,“ vyhodnocuje nejdůležitější zjištění a formuluje odpovědi na položenou otázku.
The theme of this thesis is "Evidence in criminal proceedings - the fruit of the poisoned tree". The aim is to present different views on the possibility of using evidence obtained under other criminal evidence before the court. The research question that the work tries to answer then following a set goal following: "Is it possible in criminal procedure, use evidence obtained in relation to other evidence that was obtained illegally (" fruit of the poisoned tree "), and therefore, in terms of evidence in criminal proceedings ineffective? " The thesis is composed of a total of five chapters, the first of which is of aXgeneral nature, as it deals with basic concepts and principles of evidence under the Criminal Code. The next four chapters are directed to meeting the stated objective and to answer research questions. The second chapter is thus devoted to the issue of illegality and ineffectiveness of the evidence, the third chapter is focused directly on the views of experts and case law on the issue of so-called. "Poisoned fruit from the poisoned tree," that evidence obtained under another - illegal evidence. The fourth chapter is devoted to a comparison with legal in others - mostly European countries. The fifth chapter is focused on discussion and proposals for the future, evaluates the most important findings and formulate answers to the question.
Rigorózní práce (JUDr.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2017
Keywords: dokazování (právo); trestní řízení; criminal procedure; evidence (law); rigorózní práce; doctoral dissertations