Dokazování v trestním řízení - plody z otráveného stromu - Purgerová, Katrin (2016)
Tématem této rigorózní práce je „Dokazování v trestním řízení -plody z otráveného stromu.” Cílem práce je představit různé pohledy na možnost použití důkazů, které byly získány na základě jiného nezákonného důkazu, před soudem. Výzkumná otázka, kterou se práce snaží odpovědět, je pak v návaznosti na vytyčený cíl následující: „Je možné v trestním řízení použít důkazy, které byly získány v návaznosti na jiný důkaz, který byl získán nezákonným způsobem („plody z otráveného stromu“), a tudíž je z hlediska dokazování v trestním řízení neúčinný?“ Práce je složena celkem z pěti kapitol, z nichž první je obecného charakteru, protože se věnuje základním pojmům a zásadám dokazování podle trestního řádu. Následující čtyři kapitoly jsou pak směřovány k naplnění stanoveného cíle a ke zodpovězení výzkumné otázky. Druhá kapitola se tak věnuje problematice nezákonnosti a neúčinnosti důkazů, třetí kapitola je pak zaměřena přímo na pohledy odborníků a judikatury na problematiku tzv. „ovoce ze zkaženého stromu,“ tedy důkazům získaných na podkladě jiného - nezákonného důkazu. Čtvrtá kapitola se pak věnuje komparaci s právní úpravou v jiných - převážně evropských zemí. Pátá kapitola je zaměřena na diskusi a návrhy „de lege ferenda,“ vyhodnocuje nejdůležitější zjištění a formuluje odpovědi na položenou otázku.