Přínos extenzivních sadů pro krajinný ráz jižní Moravy - Popelák, Luboš; Culek, Martin, 1960-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2017)
Smyslem práce je zhodnotit přínos extenzivních ovocných výsadeb krajinnému rázu jižní Moravy. Sledován je přitom nejen estetický význam, ale i ekologický, historický a kulturní. Pro lepší pochopení prostorové diferenciace a specifičnosti jednotlivých oblastí byla sestavena regionalizace krajinářského významu extenzivního ovocnářství. Na základě nově vytvořené metodiky hodnotící přínos čtyř ovocnářských složek (záhumenice, zahrady, velkoplošné sady, zahradní a chatové kolonie) bylo zjištěno, že největší význam mají sady v periferních regionech s nižší příhodností přírodních podmínek pro zemědělství, a to z hlediska estetických funkcí, ekologických i kulturně-historických. Naopak nejméně krajinářsky významné je extenzivní ovocnářství v rovinatých, hustě osídlených, oblastech, kde historicky vždy vznikal vyšší tlak na využití půdy pro pěstování polních kultur. Obecně nejvýznamnější ovocnářskou složkou jsou záhumenice. c
The purpose of the thesis is to evaluate the benefits of extensive orchards to the landscape character of Southern Moravia. Monitoring is not only aesthetic significance, but also ecological, historical and cultural. To better understand the spatial differentiation and specificity of each areas was compiled regionalization defining nonproductive importance of extensive fruit-growing. Newly created methodology to evaluate the benefit of four orchards components (land minor ownership, gardens, large orchards, cottage colonies) was found to have the greatest importance set in peripheral regions with lower appropriateness natural conditions for agriculture, in terms of aesthetic, ecological, cultural and historical value. Conversely, the least significant orchards are in the densely populated flat countryside, where has always created greater pressure on land for growing field crops.
Vedoucí práce: Martin Culek
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: krajina -- Česko; ovocné sady -- Česko; landscape -- Czechia; orchards -- Czechia; diplomové práce; master's theses