Přínos extenzivních sadů pro krajinný ráz jižní Moravy - Popelák, Luboš (2017)
Smyslem práce je zhodnotit přínos extenzivních ovocných výsadeb krajinnému rázu jižní Moravy. Sledován je přitom nejen estetický význam, ale i ekologický, historický a kulturní. Pro lepší pochopení prostorové diferenciace a specifičnosti jednotlivých oblastí byla sestavena regionalizace krajinářského významu extenzivního ovocnářství. Na základě nově vytvořené metodiky hodnotící přínos čtyř ovocnářských složek (záhumenice, zahrady, velkoplošné sady, zahradní a chatové kolonie) bylo zjištěno, že největší význam mají sady v periferních regionech s nižší příhodností přírodních podmínek pro zemědělství, a to z hlediska estetických funkcí, ekologických i kulturně-historických. Naopak nejméně krajinářsky významné je extenzivní ovocnářství v rovinatých, hustě osídlených, oblastech, kde historicky vždy vznikal vyšší tlak na využití půdy pro pěstování polních kultur. Obecně nejvýznamnější ovocnářskou složkou jsou záhumenice. c