Vektorové dlaždice ve webové kartografii - Adamec, Ludvík; Kozel, Jiří, 1981-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2017)
Tato práce řeší optimalizaci přenosu prostorových vektorových dat pro potřeby webové kartografie a geoinformatiky. Rešeršní část se zabývá srovnáním možností přenosu vektorových dat ze serveru na klienta. V praktické části byla navržena webová aplikace nad daty RUIAN. Přenos vektorových dat byl optimalizován pomocí metody vektorových dlaždic a prostorové indexovací služby. Pro obě metody byly dále navrženy a implementovány optimalizace. V závěrečné části proběhlo výkonnostní měření, které porovnává vektorové dlaždice s prostorovou indexovací službou. Zároveň byl změřen i přínos navržených optimalizací. Hlavním výsledkem práce je srovnání přístupů pro přenos vektorových dat a jejich rozšíření, které bylo prakticky ověřeno výkonnostním měřením.
Thesis focus on optimization of a vector spatial data transmission for the needs in cartography and geoinformatics. Teoretical part deals with comparing of methods which transfer vector data from server to the client. A web map application presenting data from RUIAN was designed in the framework of a practical part. The vector data transmission was optimised by a method vector tiling and a spatial indexing service. For both methods there was suggested optimization followed by implementation. Finally measurement of performance was done. It resulted in technique comparison of the vector tiling and the spatial indexing service and their optimization. Main outcome of the thesis is comparison of approches for the vector data transmission and their extension which was practically evaluated by perfomance measurement.
Vedoucí práce: Jiří Kozel
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: geoinformatika; vektorová grafika; geoinformatics; vector graphics; diplomové práce; master's theses