Vektorové dlaždice ve webové kartografii - Adamec, Ludvík (2017)
Tato práce řeší optimalizaci přenosu prostorových vektorových dat pro potřeby webové kartografie a geoinformatiky. Rešeršní část se zabývá srovnáním možností přenosu vektorových dat ze serveru na klienta. V praktické části byla navržena webová aplikace nad daty RUIAN. Přenos vektorových dat byl optimalizován pomocí metody vektorových dlaždic a prostorové indexovací služby. Pro obě metody byly dále navrženy a implementovány optimalizace. V závěrečné části proběhlo výkonnostní měření, které porovnává vektorové dlaždice s prostorovou indexovací službou. Zároveň byl změřen i přínos navržených optimalizací. Hlavním výsledkem práce je srovnání přístupů pro přenos vektorových dat a jejich rozšíření, které bylo prakticky ověřeno výkonnostním měřením.