Vliv derivátů forskolinu na aktivitu lidských neutrofilů - Škopová, Tereza (2016)
Předkládaná diplomová práce se zabývá vlivem forskolinu a jeho derivátu colforsinu na aktivitu lidských neutrofilů, které mají rozhodující roli v obraně organismu proti cizorodým látkám, jakož i při lokálním či systematickém zánětu. Forskolin je diterpen izolovaný z indické rostliny Coleus forskolhii, který má unikátní vlastnost rychle a přímo aktivovat adenylátcyklasy (AC). Ty jsou schopny syntetizovat významného sekundárního posla - cyklický 3´,5´-adenosinmonofosfát (cAMP), jehož hlavní funkcí je regulovat množství intracelulárních procesů, mezi které lze zařadit inhibici apoptózy a produkci reaktivních metabolitů kyslíku (RMK) lidských neutrofilů. Cílem práce bylo objasnit vliv forskolinu a jeho derivátu colforsinu na aktivitu lidských neutrofilů vyizolovaných z krve a následně porovnat účinek těchto dvou molekul navzájem. Jako aktivátor neutrofilů byl použit N-formyl-methionyl-leucyl-fenylalanin (fMLP, 1x10-6 M). Kromě testovaných látek aktivujících AC byl sledován také vliv 3-isob