Úloha posttranskripčních modifikací na procesování pre-mRNA - Gregorová, Pavlína (2017)
Posttranskripční úpravy RNA jsou velmi častou a důležitou součástí RNA metabolismu ve všech živých buňkách. N6-methyladenosin (m6A), je nejčastěji se vyskytující známá vnitřní modifikace mRNA přítomná u všech eukaryot, včetně savců, hmyzu, rostlin a kvasinek. Unikátním znakem m6A metylace je, že může být reverzibilně odstraněna. Jednou z identifikovaných m6A demetyláz, která se podílí na regulaci procesů v buňkách zprostředkovaných m6A je Fat mass and obesity-associated protein (FTO). Nicméně, dynamický charakter a komplexnost m6A modifikace má významný dopad a velké množství procesů regulovaných m6A zůstává necharakterizovaných. První část této práce představuje experimentální potvrzení jaderné role FTO proteinu navržené na základě výsledků CLIP-Seq analýzy získaných dříve v naší laboratoři. Použitím RNA-imunoprecipitace spojené s PCR (RIP-PCR) byla ověřena interakce mezi FTO a skupinou pre-mRNA in vivo. Druhá část této práce je zaměřena na využití a optimalizaci metody BioID, která v