Měření a hodnocení povrchové teploty v rámci mikroklimatického výzkumu - Svatoň, Martin (2017)
Cílem práce bylo pomocí termokamery Optris PI 450 provést měření povrchové teploty na vybraných stanovištích v zátoce Petuniabukta na souostroví Svalbard. Na základě měření uskutečněných ve dnech 28. 7. a 1. 8. 2014 bylo provedeno základní zpracování termálních snímků a hodnocení časové a prostorové variability povrchové teploty, především s ohledem na intenzitu globálního záření. Byl zjištěn významný vliv intenzity globálního záření a charakteru povrchu na povrchovou teplotu činné vrstvy permafrostu a její prostorovou variabilitu.