Využití imunofluorescence a fluorescenční in situ hybridizace pro studium meiotických a mitotických chromozomů u rodiny Cetartiodactyla - Fröhlich, Jan; Rubeš, Jiří, 1950-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2016)
Řád Cetartiodactyla je v současnosti jedna z největších skupin savců na zemi, která zahrnuje 10 čeledí suchozemských a 12 čeledí vodních savců. Charakteristickým znakem všech dnešních sudokopytníků je osa končetin procházející mezi 3. a 4. prstem. Řád Cetartiodactyla je z cytogenetického hlediska heterogenní skupinou organismů, ve které se vyskytují čeledi s pomalou karyotypovou evolucí (Cetacea a Hippopotamidae) a čeledi (např. Bovidae), jejichž zástupci mají značně odlišné karyotypy (2n = 30 - 60). Pro upřesnění evolučních vztahů přispívá velkou měrou komparativní genomika založená na analýze chromozomů, mapování genů a DNA sekvenování. Jednou ze základních a hojně využívaných metod je ZOO-FISH, jejímž principem je mezidruhová cross-hybridizace specifických sond určitého druhu na chromozomy jiného druhu. Na základě znalostí evolučních chromozomových přestaveb můžeme sledovat speciaci druhů. Jedním z cílů práce byla komparativní cytogenetika u vybraných savců z řádu Ceatriodactyla. K
The order Cetartiodactyla is currently one of the largest groups of mammals on Earth that includes 10 families of terrestrial and 12 families of aquatic mammals. The main hallmark of all today's ungulates is the limb axis passing between the third and fourth finger. The order Cetartiodactyla is a cytogenetically heterogeneous group of organisms, comprising families with slow karyotype evolution (Cetacea and Hippopotamidae) and families (e.g. Bovidae) whose representatives have distinct karyotypes (2n = 30 to 60). Comparative genomics, based on the analysis of chromosomes, gene mapping and DNA sequencing, greatly contributes to the clarification of evolutionary relationships between animals. One of the basic and abundantly used methods is ZOO-FISH, which is based on cross-hybridization of specific probes from one species on chromosomes of another species. Based on the knowledge of evolutional chromosomal rearrangements, the process of organism speciation can be traced. One of the aims o
Vedoucí práce: Jiří Rubeš
Součástí příloh je pět separátních publikací
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: Cetartiodactyla; genetická rekombinace; genetická variace; hybridizace in situ fluorescenční; imunofluorescence; meióza; miotika; savčí chromozomy; srovnávací cytogenetika; sudokopytníci -- genetické aspekty; Artiodactyla -- genetic aspects; comparative cytogenetics; genetic recombination; immunofluorescence; Genetic Variation; Chromosomes, Mammalian; In Situ Hybridization, Fluorescence; Meiosis; Miotics; disertace; dissertations