Využití imunofluorescence a fluorescenční in situ hybridizace pro studium meiotických a mitotických chromozomů u rodiny Cetartiodactyla - Fröhlich, Jan (2016)
Řád Cetartiodactyla je v současnosti jedna z největších skupin savců na zemi, která zahrnuje 10 čeledí suchozemských a 12 čeledí vodních savců. Charakteristickým znakem všech dnešních sudokopytníků je osa končetin procházející mezi 3. a 4. prstem. Řád Cetartiodactyla je z cytogenetického hlediska heterogenní skupinou organismů, ve které se vyskytují čeledi s pomalou karyotypovou evolucí (Cetacea a Hippopotamidae) a čeledi (např. Bovidae), jejichž zástupci mají značně odlišné karyotypy (2n = 30 - 60). Pro upřesnění evolučních vztahů přispívá velkou měrou komparativní genomika založená na analýze chromozomů, mapování genů a DNA sekvenování. Jednou ze základních a hojně využívaných metod je ZOO-FISH, jejímž principem je mezidruhová cross-hybridizace specifických sond určitého druhu na chromozomy jiného druhu. Na základě znalostí evolučních chromozomových přestaveb můžeme sledovat speciaci druhů. Jedním z cílů práce byla komparativní cytogenetika u vybraných savců z řádu Ceatriodactyla. K