Styly učení dospělých studentů anglického jazyka a jejich studijní výsledky - Nováková, Ladislava, 1981- (2017)
Disertační práce se zabývá problematikou stylů učení dospělých studentů anglického jazyka (zaměstnanců Armády České republiky) v korelaci s jejich úspěšností / neúspěšností u závěrečné zkoušky z anglického jazyka podle STANAG 6001. Styly učení vychází z osobnosti jedince, tedy z kombinace jeho osobnostních rysů (typů) a jsou dále závislé na kvalitativní úrovni mnoha složek kognitivního stylu jedince. Styly učení jedince se mění a jsou odlišné nejen pro konkrétní vyučovací předmět, ale i v případech, jedná-li se o dílčí průběžné prověrky nebo o závěrečné zkoušení. Z pohledu našeho výzkumného problému jsme se snažili zjistit, zdali u vhodně zvoleného autorského modelu stylů učení a jeho diagnostického nástroje lze adaptací dotazníkových položek cíleně pro vyučovací předmět anglický jazyk diagnostikovat, podle výše skórů jednotlivých položek a konkrétních stylů učení, studijní úspěšnost / neúspěšnost dospělých studentů u zkoušky z anglického jazyka. Styly učení studentů anglického jazyka