Vazba v trestním řízení - Trnka, Jiří, 1979 duben 11.-; Fryšták, Marek, 1974-; Masarykova univerzita. Katedra trestního práva (2016)
Jako téma této disertační práce bylo zvoleno téma vazby v českém trestním řízení. Vazba (někdy také vyšetřovací vazba) znamená omezení osoby na osobní svobodě od doby jejího zadržení (pokud je osoba vzata do vazby, tak se započítává do doby vazby jakékoliv omezení svobody) do pravomocného odsouzení. Ohledně zvoleného tématu byl specifický důraz kladen na procesní stránku a práva obviněných osob. Disertační práce analyzuje úpravu vazby na několika úrovních. Na úrovni národní jde jednak o historický exkurs do právní úpravy institutu vazby a to na celkem čtyřech (včetně aktuálně - po řadě novelizací - účinného, avšak také již v řadě ohledů historického) trestněprocesních kodexech platných a účinných na území nynější České republiky a to již od roku 1873.
As the theme of this dissertation was chosen currently topic in the Czech criminal proceedings. Pre-trial detention (or custody) means a person is deprived of his personal liberty since her arrest (when a person is taken into custody and is counted until the custody of any restriction of freedom) into a final sentence. Regarding the theme chosen was a specific emphasis on the procedural aspects and the rights of accused persons. The thesis analyzes adjusting issue of pre-trial detention on several levels. At the national level, firstly a historical excursion into the institute of detention and that a total of four (including the currently - after a series of amendments - effective, but also in a number of respects historical) criminal procedural codes valid and effective on the territory of the present Czech Republic and has been since 1873.
Vedoucí práce: Marek Fryšták
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2017
Anglické resumé
Keywords: trestní řízení; vazba; criminal procedure; detention; disertace; dissertations