Vazba v trestním řízení - Trnka, Jiří, 1979 duben 11.- (2016)
Jako téma této disertační práce bylo zvoleno téma vazby v českém trestním řízení. Vazba (někdy také vyšetřovací vazba) znamená omezení osoby na osobní svobodě od doby jejího zadržení (pokud je osoba vzata do vazby, tak se započítává do doby vazby jakékoliv omezení svobody) do pravomocného odsouzení. Ohledně zvoleného tématu byl specifický důraz kladen na procesní stránku a práva obviněných osob. Disertační práce analyzuje úpravu vazby na několika úrovních. Na úrovni národní jde jednak o historický exkurs do právní úpravy institutu vazby a to na celkem čtyřech (včetně aktuálně - po řadě novelizací - účinného, avšak také již v řadě ohledů historického) trestněprocesních kodexech platných a účinných na území nynější České republiky a to již od roku 1873.