Filmový festival pracujících a jeho funkce v kulturní politice komunistického režimu - Havel, Luděk, 1981- (2016)
Ve své disertační práci jsem se zaměřil na Filmový festival pracujících (FFP). Tato nejmohutnější akce s filmem v Československu byla založena v roce 1948 ve Zlíně a poslední ročník proběhl v roce 1990 na 95 místech. I přes tuto mohutnost (nebo právě kvůli ní) nebyla akci doposud věnována ucelenější badatelská pozornost. Moje studie se zaměřuje především na prvních 12 let, tedy roky 1948-1960. První část, metodologická a koncepční, představuje hlavní pojmy a teze. Nastiňuji historii filmových festivalů, typické festivalové lokality a hlavní důvody jejich vzniku. FFP je však vůči teoretické klasifikaci poměrně rezistentní a definovat jej jako filmový festival je poněkud problematické. Zcela na něm chyběla obchodní funkce a v průběhu let popírala akce některé další festivalové příznaky. Mnohem více než festival jej lze chápat jako projev režimní festivity, manifestační nástroj, oslavu a periodicky se opakující rituál. Film v 50. letech fungoval jako integrační nástroj, který dopomáhal re