Pine needles as a passive sampler of ambient air in ski areas contaminated by perfluorinated alkylated substances - Chropeňová, Mária (2016)
V prezentovanej rigoróznej práci Borovicové ihličie ako pasívny vzorkovač voľného ovzdušia v lyžiarskych oblastiach kontaminovanými perfluorovanými alkylovanými zlúčeninami je poskytnutá rozšírená verzia publikovaného odborného článku (Chropeňová et al., 2016b), ktorá sa venuje analýze perfluorovaných alkylovaných zlúčenín (PFASs) v lyžiarskych areáloch s využitím ihličia. PFASs sú perzistentné, bioakumulatívne a toxické látky, ktoré znečisťujú prostredie výraznou mierou. Perfluorooktan sulfonát (PFOS) a perfluorooktánová kyselina (PFOA) sú v súčasnosti uvedené ako prioritné látky v rámci Programu Spojených národov pre životné prostredie (UNEP) globálneho dohovoru o regulácii perzistentných organických polutantov (POPs). Predchádzajúca štúdia realizovaná tímom nášho centra uvádza zvýšené koncentrácie PFASs v ihličí v blízkosti lyžiarskych oblastí. Potencionálnym zdrojom týchto látok sú prostriedky určené na ochranu oblečenia, samotné outdoorové športové oblečenie využívané lyžiarmi ...