Retention characteristics of perfluoroalkyl substances on selected SPE sorbents in seawater - Brumovský, Miroslav (2016)
Perfluorované sloučeniny (PFAS) byly detekovány ve všech složkách životního prostředí včetně živých organismů. Polární charakter těchto kontaminantů způsobuje, že se hromadí převážně v mořích a oceánech. Studium výskytu PFAS a jejich osudu v životním prostředí proto vyžaduje analýzy těchto látek ve vzorcích mořské vody. Nejrozšířenější metoda stanovení spočívá v extrakci na pevné fázi (SPE) následovanou separací pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie a detekcí tandemovou hmotnostní spektrometrií. Tato práce se zaměřuje na sorpční charakteristiky vybraných PFAS na třech rozšířených SPE sorbentech. Věnuje se vlivu typu sorbentu, pH a salinity matrice a typu elučního činidla na výtěžnost PFAS ze vzorků vod. Nejlepší extrakční podmínky byly nalezeny při pH 8 a obsahu mořské vody v matrici 50%/100% s využitím sorbentů Oasis HLB/Strata-X a s použitím methanolu jako elučního činidla. Nejvhodnější vlastnosti matrice pro extrakci PFAS ze vzorků vod (pH a salinita) odpovídají přirozeným ...