Transcriptome and proteome profiling of cytokinin action in regulation of transition from cell proliferation to expansion in Arabidopsis leaves - Skalák, Jan; Mornstein, Vojtěch, 1955-; Masarykova univerzita. Ústav fyziky kondenzovaných látek (2016)
Rostliny jsou mnohobuněčné organismy, které kontrolují svůj růst a morfogenezi tak, aby mohli vyvíjet orgány, jako jsou například listy. Vývoj listu se na buněčné úrovni skládá z několika procesů, mezi něž patří proliferace a růst buněk. Rozdíly v různém trvání jednotlivých fází vývoje buňky určuje jejich konečnou velikost, tvar a funkci. Cytokininy (CKs) jsou důležité v mnoha aspektech vývoje rostlin zahrnující vývoj listu. Nízké hladiny CKs stejně jako narušení jejich signální dráhy vedou k menším listům kvůli snížené úrovně proliferace buněk. Zásadní úlohu hrají cytokininy také v udržování buněčného dělení v apikálním meristému prýtu. Ke sledování účinku změněné hladiny cytokininů na buněčné úrovni v průběhu růstu a vývoje listů Arabidopsis byly použity transgenní rostliny s indukovatelným systémem, který umožnil snížit či naopak zvýšit hladinu cytokininů v různým fázích vývoje listu.
Plants are multicellular organisms which tightly control their growth and morphogenesis to produce mature organs, such as leaves. At the cellular level, leaf development consists of two main processes, cell proliferation and cell expansion. Differences in the timing, rate and spacing of these developmental processes determine the final leaf size and structure. Cytokinins (CKs) play a key role during many aspects of plant development, including leaf organogenesis. Constitutive reduction of CK content or signaling reportedly yields smaller leaves due to a decrease in cell proliferation, similarly to the well-described function of CKs in maintaining cell division in the shoot apical meristem. To follow the cellular changes induced by altered CK levels during Arabidopsis leaf growth, a dexamethasone-inducible system was used to modulate the CK content during specific stages of Arabidopsis leaf development.
Vedoucí práce: Vojtěch Mornstein
Rigorózní práce (RNDr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: cytokininy; proteomika; cytokinins; proteomics; rigorózní práce; doctoral dissertations