Sémantický přístup k vědeckým teoriím a jejich modelování pomocí jazyka Python - Růžička, Jaroslav (2016)
Disertační práce nazvaná „Sémantický přístup k vědeckým teoriím a jejich modelování pomocí jazyka Python“ si klade tři hlavní cíle. Prvním je představení sémantického přístupu k analýze vědecké teorie v českém kontextu, neboť tento přístup není zatím v naší zemi příliš rozšířen, neexistuje zde k němu literatura a běžně se nepřednáší. Druhým je pokus o výklad sémantického přístupu „odshora až dolů“, totiž od vědecké teorie na jedné straně až po zkoumané části světa na straně druhé. Třetím je použití moderního objektového programovacího jazyka Python namísto standardních prostředků matematiky, především teorie množin. Modelování pomocí teorie množin dokáže být komplikované a velmi nepřístupné, zatímco objektové jazyky jsou navrhovány tak, aby jejich konstrukce byly snadno pochopitelné a udržovatelné. Kromě toho by se použitím programovacích jazyků mohl modelům teorie vědy zpřístupnit potenciál soudobé výpočetní techniky, jež by mohla pomoci nejen při modelování, ale i při kontrolování mo