Derivativní žaloby - Ruban, Radek, 1988- (2016)
Jedním z nástrojů, který má zabránit tomu, aby zájmy korporátních insiderů převážily nad zájmy korporací jako celku, jsou tzv. derivativní žaloby. Ty lze v nejobecnější rovině charakterizovat jako zvláštní druh návrhu na zahájení soudního řízení, jehož prostřednictvím se členové vlastnických struktur domáhají ochrany subjektivních práv korporací namísto členů jejich vedení. Moderní koncept fungování derivativních žalob je tradičně připisován anglosaským právním řádům; avšak ani v kontinentálním prostředí není tento institut ničím novým. Faktem však zůstává, že v poměrech evropských jurisdikcí patří derivativní žaloby k mechanismům, které jsou využívány spíše méně než více. Příčin nižší četnosti užívání tohoto nástroje je celá řada. K obecným prvkům, které brání rozšíření derivativních žalob ve většině evropských zemí, je však v poměrech českého právního prostředí nutné přičíst, že jde o institut značně nerozvinutý, který zůstával dlouhou dobou mimo zájem tuzemské odborné veřejnosti. Tento text si klade za cíl nepříznivý stav chybějící teoretické základny alespoň zčásti zvrátit, vybavit čtenáře minimem potřebným pro komplexnější chápání základních otázek spjatých s fungováním derivativních žalob a v neposlední řadě také přispět k dalšímu rozvoji tohoto institutu v poměrech českého právního prostředí.