Prostorové představy a praktiky mladých věřících v Brně - Novotný, Gustav (2017)
Pokles formální religiozity a její současný stav v ČR je považován za výsledek dlouhodobého působení modernizačních procesů a násilné sekularizace v období komunistického režimu. Snížení podílu osob hlásících se k tradičním církvím byl však po roce 1989 doprovázen obnovou zájmu o duchovno, ale i růstem vlivu nových, v českém prostředí netradičních církví. Tato práce zkoumá procesy transformace religiozity očima mladých věřících v Brně a zaměřuje se na jejich prostorové představy (abstraktní i konkrétní prostory víry, povědomí o jiných církvích a náboženských skupinách) a prostorové praktiky (prostory evangelizace, místa setkávání a podobně). K dosažení vytčených cílů je využito postupů kvalitativního výzkumu, který vychází z pilotního předvýzkumu a prostřednictvím třídění, kódování, analýzy a interpretace dat směřuje k dílčím závěrům.