Klinický význam cirkulujících hladin 25-hydroxycholekalciferolu sledovaných v průběhu léčby první linií paliativní chemobioterapie metastatického karcinomu kolorekta a jejich vztah k celkovému přežití - Lordick Obermannová, Radka (2016)
Úvod. Nedostatek vitaminu D je asociován s vyšším výskytem nádoru tračníku, horším klinickým průběhem a vyšším rizikem úmrtí. I když publikované práce dokladují vztah hladiny vitaminu D k prognóze, dosud chybí randomizovaná studie, která by zhodnotila vliv dosažení „optimálních“ cirkulujících hladin na celkové přežití pacientů s lokálně pokročilým či metastatickým onemocněním. Vyšetření pre- a postdiagnostických hladin u metastatického kolorektálního karcinomu (mKRK) naznačuje vztah mezi vyšší hladinou a delším přežitím pacientů s diseminovaným onemocněním. Předmětem této práce je (i) epidemiologická analýza stavu vitaminu D a výskyt deficitu vitaminu D u zdravé populace a u pacientů s mKRK, (ii) zhodnocení sezónní závislosti hladin vitaminu D a (iii) zhodnocení významu časové řady plazmatických hladin vitaminu D jako prediktoru průběhu a prognózy metastatického onemocnění i jako potenciálního terapeutického cíle. Metody. Analýza epidemiologické situace v České republice byla provedena na základě dat z Národního onkologického registru, kde byl hodnocen výskyt kolorektálního karcinomu v závislosti na ročním období a prognóze onemocnění.