Cirkulující mikroRNA u mnohočetného myelomu - Kubaczková, Veronika (2017)
MikroRNA (miRNA), krátké jednořetezcové nekódující molekuly RNA, se podílejí na post-transkripční regulaci genové exprese. Jejich deregulace byla zaznamenána u řady onemocnění, včetně mnohočetného myelomu (MM). V současnosti se pozornost vědců obrací na cirkulující formy těchto molekul nacházejících se v tělních tekutinách člověka. Cirkulující miRNA skýtají potenciál stát se minimálně invazivním markerem MM, neboť se jedná o snadno přístupné, kvantifikovatelné molekuly vyznačující se vysokou stabilitou. Několik studií se zabývalo využitím těchto molekul v periferní krvi pacientů s MM, avšak dosud nebyla publikována studie zabývající se stanovením miRNA v moči. Cílem práce bylo identifikovat miRNA nacházející se v moči pacientů s MM, které by mohly sloužit jako diagnostický neinvazivní marker tohoto onemocnění. Profilováním hladin exprese miRNA pomocí platformy Serum/Plasma Focus MicroRNA PCR Panel ve vzorcích moče pacientů s MM a zdravých dárců (ZD) bylo stanoveno 20 deregulovaných miR