Genetické polymorfismy a dynamika vybraných aktivačních markerů u dětských pacientů se septickými stavy - Jabandžiev, Petr (2016)
Sepse patří mezi nejvíce ohrožující stavy na jednotkách intenzivní péče pro děti i dospělé. I přes značné pokroky ve výzkumu stále nemáme k dispozici ucelenou teorii komplexně popisující patogenetické procesy v sepsi. Značná variabilita v průběhu septických stavů může být kromě jiného způsobena variantami genů kódujících jednotlivé složky imunitního systému. Dosud existují pouze omezená data popisující vliv jednonukleotidových polymorfismů a jejich kombinací na riziko rozvoje a tíže průběhu septických stavů u dětské populace. Prvním cílem studie bylo stanovení rizikovosti kombinací jednonukleotidových polymorfismů v genech kódujících klíčové molekuly účastnící se zánětlivé odpovědi organismu. Druhým cílem bylo studium dynamiky vybraných aktivačních markerů v závislosti na rizikovosti kombinací studovaných polymorfismů, což by v důsledku mohlo vést k lepšímu pochopení patofyziologických procesů v sepsi, a tím i nepřímo ke kvalitnější péči o pacienty.