Profil osobnosti a kognitivních funkcí u pacientů s první epizodou schizofrenie - Hublová, Veronika (2016)
Abstrakt Úvod. V posledních letech se výzkumné studie znovu zaměřily na osobnost jako na další důležitou proměnnou u schizofrenie, která může hrát významnou roli na počátku onemocnění, v jeho průběhu a může se podílet i na výsledném stavu tohoto závažného duševního onemocnění. Výzkumné studie zabývající se profilem osobnosti u pacientů s první epizodou schizofrenie v české odborné literatuře zatím chybí. Rovněž kognitivní funkce a psychopatologie nebyly v kontextu osobnostních komponent v českém prostředí příliš zkoumány. Metody. Cílem naší studie bylo zjistit, zda se u osobnosti pacientů s první epizodou schizofrenie (FES) vyskytuje specifický profil osobnosti a jak se vztahuje ke kognitivnímu výkonu, který bývá u schizofrenie snížen až na úroveň kognitivního deficitu. Mezi těmito dvěma proměnnými jsme explorovali jejich vzájemný vztah a zároveň jsme rovněž sledovali jejich dynamiku / změny v čase.