Úloha růstových faktorů v regulaci osteogeneze - Celá, Petra (2016)
Růstové faktory jsou látky bílkovinné povahy, které se uplatňují jak během embryonálního vývoje, tak v dospělém organizmu při reparaci a regeneraci poškozených tkání. Tato práce se soustřeďuje na dvě významné rodiny růstových faktorů, a to na fibroblastové růstové faktory (FGF) a kostní morfogenetické proteiny (BMP). Našim cílem byla analýza vlivu stability FGF1 a FGF2 proteinů na vývoj skeletu u kuřecích embryí. Do končetinových základů byly implantovány kuličky nasáklé FGF proteiny, přičemž byla testována jak stabilizující (FGF1) i destabilizující (FGF2) mutace. Aplikace stabilizované formy FGF1 proteinu způsobila vážnější skeletální defekty než použití wt FGF1. V případě aplikace nestabilní formy FGF2 proteinu byl zaznamenán opačný efekt. Pozorované skeletální malformace zahrnovaly hypoplazii humeru a ulny doprovázené opožděnou osifikací. Ukázalo se, že stabilizující mutace FGF vede k zvýšení jeho aktivity ve tkáních, vnitřní stabilita FGF se tedy jeví jako klíčový element v regulac