Stereotaktická radioterapie a radiochirurgie v léčbě nádorů mozku - Hynková, Ludmila (2016)
Stereotaktická radioterapie a radiochirurgie má vzrůstající trend v léčbě onkologických pacientů. Vyznačuje se vysokou efektivitou a nízkou morbiditou a mortalitou. V mnoha indikacích u nádorů mozku je v dnešní době metodou první volby a oddělení radiační onkologie vybavená adekvátní technikou musí tuto léčbu nabízet v rámci komplexního přístupu k našim pacientům. Metody V práci jsou shrnuty recentní teoretické poznatky k intrakraniální stereotaktické radiochirurgii a radioterapii uplatnitelné pro denní praxi. Na souboru 141 pacientů léčených v období let 2004-2015 stereotaktickou radiochirurgií a radioterapií na lineárním urychlovači s mikrokolimátorem, jsme hodnotili léčebné výsledky a toxicitu léčby. Cíleně jsme se zaměřili na nejčastější podskupiny pacientů s meningeomy (n= 51), recidivujícími high-grade gliomy (n= 27) a metastázami mozku (n= 61) s hodnocením faktorů souvisejících s celkovým přežíváním a dobou do progrese.