Nežádoucí následky chirurgických výkonů na mízních uzlinách u pacientek s karcinomem prsu - Vrtělová, Pavlína; Coufal, Oldřich, 1974-; Masarykova univerzita. Klinika komplexní onkologické péče (2016)
Úvod: Léčba karcinomu prsu je zásadně multimodální a její nedílnou součástí jsou chirurgické výkony na spádových mízních uzlinách. Indikační kritéria operací se však, v návaznosti na rozvoj ostatních modalit, neustále vyvíjejí. Je třeba zvažovat nejen diagnostický či léčebný benefit, ale přihlížet i k riziku nežádoucích účinků. Předchozí studie prokázaly, že axilární disekce (ALND) je zatížena vyšší morbiditou než biopsie sentinelové uzliny (SLNB), nicméně konkrétní hodnoty dosahované v jednotlivých studiích se liší. Cílem naší práce bylo vyhodnotit subjektivní i objektivní morbiditu po zmíněných dvou základních typech výkonů a dosažené výsledky porovnat s literárními údaji. Metody: Formou prospektivní longitudinální kohortové studie byly u pacientek po ALND a SLNB hodnoceny krátkodobé i dlouhodobé nežádoucí následky. Kromě sledování pooperační bolesti a četnosti ranných infekcí byly v období 6 a 12 měsíců od operace stanoveny rozdíly obvodů paže a předloktí, poruchy senzitivity, omezení hybnosti a svalové síly paže oproti vstupním hodnotám.
Background: The treatment of breast cancer is based on multimodal principle and surgery of regional lymph nodes remains its inseparable part. However, indication criteria are changing constantly following the advancement of other modalities. It is necessary to consider not only the diagnostic or therapeutic benefit but to take also into account the adverse effects. Previous studies have demonstrated that axillary dissection (ALND) is burdened by higher morbidity than sentinel lymph node biopsy (SLNB), nevertheless, the particular values found in individual studies differ. The aim of our study was to evaluate the subjective and objective morbidity after these two aforementioned basic types of surgery and to compare the achieved results with literature figures. Methods: In a form of the prospective longitudinal cohort study, short- and long-term adverse effects were evaluated by patients after ALND and SLNB. In addition to the monitoring of postoperative pain and frequency of wound infections, differences in arm and forearm circumferences, arm sensitivity disorders, motion and muscle strength limitation.
Vedoucí práce: Oldřich Coufal
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2016
Keywords: axila -- chirurgie; biopsie sentinelové lymfatické uzliny; karcinom prsu; motorické poruchy; breast carcinoma; Axilla; Motor Disorders; Sentinel Lymph Node Biopsy; disertace; dissertations