Time estimation and other non-motor functions of cerebellum and subcortical circuits - Filip, Pavel (2016)
Pozadí: Vnímání času je základní součást našeho každodenního života, v prospektivní i retrospektivní doméně. Naše znalosti o zpracování časových informací jsou však omezené hlavně na sítě zodpovědné za srovnávání nebo udržování specifických intervalů nebo frekvencí. Cílem naší práce bylo tudíž charakterizovat neurální uzly účastnící se specificky prediktivní časové analýzy - odhadu budoucí polohy objektu s měnícími se pohybovými parametry - se širším záměrem prozkoumat charakteristiky této sítě u cervikální dystonie, komplexu příznaků vycházejícího dominantně z dysfunkce motorického systému. I když je v tradičním konceptu považována za poruchu bazálních ganglií, výzkum dystonie se v poslední době obrací k novému uzlu nervové sítě, který pravděpodobně hraje důležitou roli v analýze času i patofyziologii tohoto onemocnění - cerebellum. Neuroanatomický korelát určitých klinických a funkčních poruch u cervikální dystonie, které můžou být způsobené cerebelárními změnami, však zůstává neznám.