The influence of environmental variables and dispersal abilities on distribution of aquatic macroinvertebrate larvae in isolated spring fens - Rádková, Vanda (2016)
Cílem dizertační práce je přispět k hlubšímu poznání mechanismů určujících složení metaspolečenstev, jednomu z ústředních témat současné ekologie. Moderní výzkum se nejčastěji zaměřuje na určení vlivu lokálních podmínek prostředí (tzn. “species sorting”) a prostorových procesů, které jsou výsledkem rozdílných schopností šíření jednotlivých druhů (tzn. neutrální hypotéza). Tento úkol je mnohdy velmi obtížný kvůli složitosti vztahů mezi společenstvy a jejich prostředím, nemožnosti oddělit často nevyhnutelně spjaté vlivy prostředí a prostoru a neznalost podrobných vlastností druhů. Prameništní slatiniště představují ideální modelový systém pro testování těchto ekologických otázek a teorií. Tyto biotopy poskytují útočiště rozmanitému a druhově bohatému společenstvu s vysokým podílem druhů, které jsou na toto specifické prostředí vázané.