Efekt rTMS na kognitivní funkce u pacientů s neurodegenerativním onemocněním mozku - Anderková, Ľubomíra (2016)
Úvod. Repetitivní transkraniální magnetická stimulace (rTMS) představuje hodnotný nástroj k neinvazivnímu studiu a modulaci mozku a mozkové plasticity. Naším cílem bylo prozkoumat efekt rTMS na kognitivní funkce u pacientů s mírnou kognitivní poruchou (MCI), Alzheimerovou chorobou (AD) a Parkinsonovou chorobou (PD). Metody. Nejdříve jsme provedli komplexní přehled literatury, pak publikovali pilotní studii na 10 MCI/AD pacientech. V originální práci bylo zařazeno dvacet pacientů s MCI/AD. Každý pacient absolvoval tři 10 Hz rTMS stimulace nad pravým gyrus frontalis inferior (IFG), pravým gyrus temporalis superior (STG) a nad vertexem (VTX, kontrolním místem stimulace) v náhodném pořadí. Před a po každé stimulaci byly testovány kognitivní funkce. Volumetrické data šedé hmoty MCI/AD pacientů byly: 1) porovnány s daty od zdravých kontrol (HC, healthy controls); 2) korelovány s rTMS-indukovaným kognitivním zlepšením. Dále jsme na určení dalších možných oblastí k následné stimulaci studovali subkortiko-kortikální funkční konektivitu (FC) u PD nebo MCI/AD ve srovnácní s HC a vztah mezi změnami ve FC u pacientů a jejich kognitivními funkcemi.