Dynamics of telomeric proteins - Janoušková, Eliška, 1987-; Hofr, Ctirad, 1974-; Masarykova univerzita. Národní centrum pro výzkum biomolekul (2016)
Dizertační práce je zaměřena na popis mechanismu jak telomerové proteiny udržují stabilitu genomu prostřednictvím ochrany konců chromozomů. Práce je rozdělena do dvou částí. Hlavní část dizertační práce se věnuje shelterinovým proteinům TRF2 (Telomeric Repeat binding Factor 2) a Rap1 (Repressor activator protein 1). Lidský proteinový komplex shelterin, složený z několika podjednotek, se selektivně váže k telomerové DNA a mění její prostorové uspořádání tvorbou specifických lasovitých struktur. Shelterin tak chrání telomery před jejich rozpoznáním jako dvouvláknové zlomy a před následnou aktivací drah signalizujících poškození a zajišťujících opravu DNA. Shelterin rovněž ovlivňuje přístup telomerázy a dalších enzymů k DNA, čímž kontroluje délku telomer. Tímto způsobem shelterinové proteiny regulují stabilitu telomer a podílejí se tak na procesech buněčného stárnutí a nádorové transformace buněk. Abychom pochopili, jak protein Rap1 ovlivňuje klíčové funkce proteinu TRF2, zkoumali jsme vazbu proteinu Rap1 ...
This thesis is focused on the description of molecular mechanisms how telomeric proteins maintain genome stability by protection of chromosome ends. The thesis is divided into two parts. The major part of this thesis is focused on shelterin proteins TRF2 (Telomeric Repeat binding Factor 2) and Rap1 (Repressor activator protein 1). Shelterin is multi-subunit human protein complex that selectively binds telomeric DNA and alters its spatial arrangement by formation of specific loop structures. Shelterin thus protects telomeres from being recognized as double-strand breaks and subsequent activation of DNA damage signaling and repair pathways. Furthermore, shelterin controls telomere length by affecting telomerase and other enzyme access to DNA. In this way, shelterin proteins regulate telomere stability and participate in the processes of cell aging and tumor cell transformation. To understand how Rap1 affects key functions of TRF2, we investigated Rap1 binding to TRF2 and TRF2-Rap1 ...
Vedoucí práce: Ctirad Hofr
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: DNA; proteiny; telomery; DNA; Proteins; Telomere; disertace; dissertations