Dynamics of telomeric proteins - Janoušková, Eliška, 1987- (2016)
Dizertační práce je zaměřena na popis mechanismu jak telomerové proteiny udržují stabilitu genomu prostřednictvím ochrany konců chromozomů. Práce je rozdělena do dvou částí. Hlavní část dizertační práce se věnuje shelterinovým proteinům TRF2 (Telomeric Repeat binding Factor 2) a Rap1 (Repressor activator protein 1). Lidský proteinový komplex shelterin, složený z několika podjednotek, se selektivně váže k telomerové DNA a mění její prostorové uspořádání tvorbou specifických lasovitých struktur. Shelterin tak chrání telomery před jejich rozpoznáním jako dvouvláknové zlomy a před následnou aktivací drah signalizujících poškození a zajišťujících opravu DNA. Shelterin rovněž ovlivňuje přístup telomerázy a dalších enzymů k DNA, čímž kontroluje délku telomer. Tímto způsobem shelterinové proteiny regulují stabilitu telomer a podílejí se tak na procesech buněčného stárnutí a nádorové transformace buněk. Abychom pochopili, jak protein Rap1 ovlivňuje klíčové funkce proteinu TRF2, zkoumali jsme vazbu proteinu Rap1 ...